Pajrecept
En av våra mest älskade rätter både till vardag och fest är pajen. Pajer går att variera i oändlighet och kan vara allt ifrån den enklaste anrättningen utifrån vad du råkade ha i skafferiet till klassiska recept som Shepherds Pie, recept som nästan är heliga för vissa. Inte många rätter kan som universalrätten paj varieras så att den kan vara både förrätt, huvudrätt, efterrätt, bufféinslag, utmärkt picknickrätt och suverän matlåda.
Pajer är ett viktigt inslag i många kulturers högtider. Vad vore den svenska kräftskivan utan en kompletterande västerbottenostpaj, vilken amerikan kunde fira Halloween utan en pumpkin pie på pumpa eller Thanksgiving utan en sweet potatoe pie på sötpotatis? Och är inte sensommarens äppelpaj ett måste?
Bra redskap att använda när man lagar paj!
- Pajform- Vi har pajformar med klassiska vågiga kanter och löstagbar botten som gör det enkelt att servera pajen hel. Klicka här för att se alla våra pajformar!
- Keramiska bakningskulor - Keramiska kulor för bakning av t.ex. pajskal. Kulorna leder värme och hjälper till att förhindra blåsbildning och att degen krymper under gräddning. Keramiska bakningskulor för pajskal >>
- Små pajformar - Formarna har veckade kanter och lös platta i botten. Här hittar du små pajformar >>
Klassisk paj
Pajdegen i matpajerna är en enkel deg av mjöl, smör, salt och vatten men kan ibland även innehålla ägg. I Sverige gör vi helst våra matpajer otäckta, med en äggstanning som i en fransk quiche lorraine, medan man i USA föredrar pajerna täckta med ett lock av pajdeg. I Storbritannien är köttpajer som Sheperds Pie och Kidney Pie i det närmsta nationalrätter. Pajformarna varierar i storlek och utförande beroende på vilken paj man tillagar.
Ostpajer
Pajer är populära för att de är så enkla att tillreda och servera. Just Ostpaj fungerar till de allra flesta tillfällen, till förrätt, till kräftskivan och buffén, eller till en god sallad. När det kommer till Ostpaj är den minst lika god att servera varm som kall. Se våra recept på olika ostpajer här >>>
Smulpaj
Något vi också ser som en av våra svenskaste rätter måste väl vara vår älskade smulpaj. Vare sig det är blåbär, hallon, äpple, rabarber eller vad annan frukt eller bär som är i säsong är smulpajen en gudagåva i hur enkelt det är att kasta ihop en himmelsk efterrätt eller fikatillbehör. Bara ett enkelt lager av smuldeg över, kanske med havregryn för en nyttigare och mer robust känsla. En klassiker så enkel att variera! Här hittar du vår guide till hemlagad smulpaj >>
Efterättspaj
Även de amerikanska efterrättspajerna är välkända, såsom pecan pie eller key lime pie som vi mest känner till namnet, men är en syrlig paj inte helt olik vår favorit citronmarängpajen, uppkallad efter keylimefrukterna den innehåller och deras ursprungsort Florida Keys. Se våra efterättspajer här >>
Att pajerna är en av svenskarnas favoriter syns på att ordet äppelpaj år 2012 som varje år kommer bland våra mest googlade ord när det kommer till mat och dryck. Det finns oändligt många pajrecept, och vi vill bjuda på några av våra bästa här. Kanske kan du hitta din framtida paradrätt ibland dem. Se vår guide till den perfekta hemlagade äppelpajen här >>>
Pajrecept klassiskt pajskal
Här är ett recept på ett klassiskt pajskal. Använd pajreceptet som bas till grönsakspaj, skinkpaj, kycklingpaj och mycket andra goda pajer.
- Förberedelser: ca 30 minuter.
- Tillagning: ca 1 timme
- Klart på: 1,5 timmar
- 6 portioner
- Pâtisserie
- Pajrecept
- 130 kcal
Klassiskt pajrecept
Ingredienser
- 3,5 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär smöret i små kuber och finfördela mjölet för hand eller i en matberedare.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en springform (ca 25 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel. Låt sen degen stå svalt i 15-30 min, alternativt kan du ställa in den i frysen i några minuter.
- Nagga skalet och låt det stå svalt i 15-30 minuter, alternativt ställ in det i frysen i några minuter.
- Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
34 recept
-
Smulpaj med Rabarber
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , Rabarber - Recept och inspiration till somriga efterrätter , SmulpajBjud på en enkel men ack så god smulpaj med rabarber, serverad tillsammans med vaniljglass eller kall vaniljsås.
läs mer -
Banoffeepaj
Kategorier Efterrätt , Efterrättspaj , PajreceptSöt och god paj med banan, kondenserad mjölk, grädde och digestivekex. Denna paj blir garanterat en uppskattad efterrätt bland både stora och små!
läs mer -
Smuldeg - grundrecept
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , SmulpajGod och enkel smuldeg till alla sorters smulpajer på 5 olika sätt - välj den frukt eller de bär du tycker bäst om.
läs mer -
Blåbärspaj - recept
Kategorier Blåbär - Recept, guider och inspiration , Cecilia Hagerling Larsson , Efterrättspaj , Pajrecept , SamarbetenBlåbärspaj är ett älskat bakverk och finns i många utföranden! Du kan baka den som smulpaj eller i ett frasigt pajskal med flätade remsor på ett mer amerikansk sätt. Servera med en krämig vaniljsås!
läs mer -
Frasigt Pajskal
Kategorier PajreceptEtt enkelt recept på ett gott och frasigt pajskal. Det fyller du med kyckling, grönsaker eller det du gillar mest.
läs mer -
Paj med fetaost, broccoli och kassler
Kategorier PajreceptRecept på paj med fetaost, kassler och broccoli. Kassler ger sälta och lite smak av rök. Broccoli ger vitaminer och fetaost är pricken över i. Det går bra att göra flera pajer samtidigt och frysa in för en snabb lunch eller middag.
läs mer -
Kycklingpaj med soltorkade tomater
Kategorier PajreceptMatig kycklingpaj som du enkelt varierar tillbehör och innehåll i.
läs mer -
Rabarberpaj
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , Rabarber - Recept och inspiration till somriga efterrätterRabarberpaj är en klassiker på fikabordet! Speciellt god blir rabarberpajen om du bakar den på försommarens späda rabarber. Eftersom du lägger smöret överst så får pajen en god, knäckig yta, riktigt gott med lite vaniljglass till! Det här är en lättbakad rabarberpaj som garanterat kommer att imponera på dina gäster
läs mer -
Recept blåbärssmulpaj med havregryn
Kategorier Blåbär - Recept, guider och inspiration , Cecilia Hagerling Larsson , Efterrättspaj , Pajrecept , SamarbetenEn smulpaj är enkel att göra och går väldigt fort. Dessutom är den magiskt god! Servera smulpajen tillsammans med en god vaniljsås. Det finns ingenting som slår detta!
läs mer -
Recept Västerbottenpaj
Kategorier Ostpaj , PajreceptVästerbottenpaj är en mycket smakrik paj som blivit en given del av traditionell högtidsmat i Sverige. Den hör hemma på såväl midsommar som till kräftskiva och på nyårsbuffén, men fungerar precis lika bra att servera vilken vanlig vardag som helst. En modern klassiker! Pajen har mycket smak av den unika Västerbottenosten och den kan med fördel tillagas någon dag i förväg. Lika god varm som kall!
läs mer -
Grönsakspaj med fetaost
Kategorier Ostpaj , PajreceptEn smakrik grönsakspaj med fetaost, purjolök och ruccola, i ett enkelt pajskal med vetemjöl. Pajen får en härlig gul och grön färg och fetaosten blir ljuvligt god i kombination med grönsakerna. Tillsammans med en enkel tomat- eller grönsallad har du middagen färdig!
läs mer -
Pajdeg
Kategorier PajreceptPajdeg kräver sällan särskilt många ingredienser, den görs oftast på smör, mjöl, vatten och salt. Du kan knåda ihop pajdeg antingen för hand eller i en matberedare. I en matberedare är det lättare att få degen ordentligt blandad, men det går lika bra för hand. Tänk dock på att inte knåda degen för länge, då kan den bli seg. Ingredienserna i pajdegen ska precis blandas ihop och få bra konsistens.
läs mer -
Smulpaj med äpple och mandelmassa
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , SmulpajEn enkel smulpaj med äpple och mandelmassa, med fräsch smak av citron. Smulpaj med äpple serveras med fördel varm med t.ex. vaniljsås eller vaniljglass!
läs mer -
Recept på enkel och god laxpaj
Kategorier PajreceptLaxpaj med gravad lax, purjolök, pepparrot och dill, toppad med skivad mozzarella som fått smälta på pajen de sista minuterna i ugnen.
läs mer -
Pecannötspaj
Kategorier Efterrättspaj , PajreceptRecept på Pecannötspaj som innehåller rikligt med nötter och mycket socker. Pajen kan tyckas vara en riktig sockerbomb, men den är så fruktansvärt god att det är värt att synda för den! Denna paj är en av våra absoluta favoriter!
läs mer -
Ädelostpaj
Kategorier Ostpaj , PajreceptEn snabb och mycket god ädelostpaj, där du enkelt kan byta ut ädelosten mot din favorit ädelost.
läs mer -
Smulpaj med blåbär och Vit choklad
Kategorier Blåbär - Recept, guider och inspiration , Efterrätt , Efterrättspaj , Pajrecept , SmulpajSmulpaj med blåbär och vit choklad som fyllning och kokos och rörsocker i smuldegen. Blåbärspajen är enkel att slänga ihop och uppskatad av både stora och små. Servera blåbärspajen med vaniljsås eller vaniljglass.
läs mer -
Tacopaj med köttfärs
Kategorier Pajrecept , TacopajTacopaj med köttfärs och creme fraiche Mexican chili. Servera gärna med lite gräddfil, tacosås och gurka.
läs mer -
Smulpaj med hallon och mango
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , SmulpajSmulpaj med hallon och mango och smak av kardemumma. Havregryn i smuldegen gör pajen lite mer robust. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
läs mer -
Tart med frangipane
Kategorier Efterrätt , Pajrecept , SamarbetenDenna godsak är något alldeles extra! Tart med frangipane och färska hallon, pistagepraliné, vit chokladmousse och hallonmaräng - en riktigt fullpott!
läs mer -
Pajskal med majsmjöl
Kategorier PajreceptGott och frasigt pajskal med vetemjöl och majsmjöl. Skalet fyller du sedan med det du tycker bäst om! Till exempel kyckling, grönsaker eller köttfärs.
läs mer -
Grahamspajskal
Kategorier PajreceptEnkelt pajskal med grahamsmjöl som du snabbt slänger ihop för hand eller i matberedare, och förgräddar innan du fyller det.
läs mer -
Smulpaj med jordgubbar, lime och vit choklad
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , SmulpajFräsch smulpaj med smak av syrlig lime, söta jordgubbar och vit choklad. Garanterat en favorit! Serveras med vaniljglass eller en god vaniljsås.
läs mer -
Tallkottens äppelpaj med citron och mandel
Kategorier Efterrättspaj , PajreceptEn höstig äppelpaj med mandelmassa och syrlighet från citron. Denna paj hette ursprungligen Nils-Emils äppelkaka och är riktigt god serverad med till exempel vaniljsås eller lättvispad grädde.
läs mer -
Portionspajer med bacon och ost
Kategorier Ostpaj , PajreceptGoda små portionspajer med smördeg och en fyllning gjord på ädelost, bacon och brysselkål.
läs mer -
Tacopaj med grönsaker
Kategorier Ostpaj , Pajrecept , TacopajTacopaj med grönsaker och fetaost. Lite hetta från chilikryddan och tacosåsen, styrkan väljer du själv. Serveras tillsammans med lite sallad och gräddfil.
läs mer -
Knäckig Äppelpaj med mandel och citron
Kategorier Efterrättspaj , PajreceptSnabb och enkel äppelpaj med lite knäckig yta, med smak av citron och mandel. Serveras med en god vaniljsås eller vaniljglass.
läs mer -
Knaprig smulpaj med päron
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , SmulpajSmulpaj med päron, daim och crunch i form av Start mandel. Strösockret är utbytt mot rörsocker. Serveras med vaniljsås eller vaniljglass.
läs mer -
Roquefortpaj med rökt skinka
Kategorier Ostpaj , PajreceptSmakrik ädelostpaj med Roquefort, en fransk blåmögelost gjord på fårmjölk, och rökt skinka, här i ett pajskal med grahamsmjöl.
läs mer -
Smulpaj med äpple och Ballerina
Kategorier Efterrättspaj , Pajrecept , SmulpajGod och knaprig smulpaj med Ballerinakakor och råsocker i smuldegen. Äpplen och limeskal som fyllning gör pajen fräsch och smakrik. Servera gärna med en god vaniljsås eller vaniljglass.
läs mer
Torkade hallon
Toppen produkt, kommer köpa mer!! Så gott i granolan eller som dekoration på våra bakverk på vårat café.